GeoCraftNL: Nederland in 1.000 miljard Minecraftblokjes!

Welkom op de website van GeoCraftNL, de Minecraft-server van GeoFort, waarbij heel Nederland in Minecraft staat. Dit is Big Data, want het gaat om zo’n 1.000 miljard Minecraftblokjes! Alle rivieren, wegen, bomen en gebouwen zijn ingelezen: dus ook jou huis! In het kader van het Jaar van de Ruimte heeft het geo-ICT bedrijf Geodan de X,Y en Z-coördinaten van het Kadaster en Rijkswaterstaat omgevormd tot een virtueel Nederland in Minecraft.

IP GeoCraft Minecraft server: geofort.geocraft.nl (de server is weer online!)

Houd deze website in de gaten of volg ons op Facebook.

 

Virtueel Nederland

Direct na de lancering van GeoCraftNL op 3 oktober is er helaas heel veel vernield door fanatieke Minecrafters: gebouwen zijn massaal afgebroken en hele woonwijken zijn door lavastromen onbewoonbaar verklaard… Het is eigenlijk net de echte wereld: er zijn meer regels nodig om chaos te voorkomen! Daarom is de virtuele versie van Nederland opnieuw ingeladen. In deze versie van GeoCraftNL 2.0 kunnen de Minecraft-burgers beschermd bouwen op een perceel dat speciaal aan hen is toegekend door het Minecraft-Kadaster. 12 Minecraft-commissarissen van de Koning samen met 80 Minecraft-burgemeesters moeten toezicht gaan houden op alle GeoBurgers… Op deze manier hopen we dat er mooie bouwwerken gaan ontstaan in deze virtuele versie van Nederland!

Kasteel Haarzuilens: echt en virtueel  

 

Virtueel Nederland

Super leuk natuurlijk dat alle Minecrafters door virtueel Nederland kunnen lopen, vliegen en bouwen! Waanzinnig mooi om te zien hoe precies alle huizen automatisch gebouwd zijn door de computers van Geodan met behulp van XYZ-coördinaten. Heel veel kinderen zijn gelijk hun eigen huis op gaan zoeken en zagen tot hun verbazing dat zelfs de schuurtjes en dakkapellen er in staan!

Je kunt direct naar 2.500 plaatsen in Nederland ‘warpen’. Bekijk bijvoorbeeld het mooie vestingstadje Bourtange (op de afbeelding rechts zowel Bourtange in GeoCraftNL als op een luchtfoto)

/warp Bourtange

Je kunt ook direct een Minecraft-coördinaat van jou specifieke locatie invoeren en er naartoe ‘teleporteren’! Zoek de Minecraft-coördinaten van jou huis via www.geocraft.xyz

Om direct naar de educatieve attractie GeoFort te teleporteren type je:

/tppos 137002 200 -430671

Meer tips om je weg te vinden in dit virtuele Nederland staan in het tabblad www.geocraft.nl/minecraft-starters.

 

 

 

Big Data

Nederland is 1-op-1 weergegeven in GeoCraftNL. Dit betekent dat 1 Minecraftblokje van 1x1x1 meter ook in het echt 1x1x1 meter is. Het oppervlak van Nederland is circa 50.000 km2 met een stuk zee erbij en is dus 50 miljard m2. De ondergrond is gemiddeld 20 blokjes dik (de gemiddelde hoogte in Nederland is circa 8 meter en de basis in GeoCraftNL is 12 meter). Dan zitten we al op 1.000 miljard blokjes zonder de gebouwen te hebben meegerekend…

 

 

 

GeoCraftNL & GeoFort

De educatieve attractie GeoFort zet Minecraft al jaren in, omdat deze game kinderen op een leuke manier leert oriënteren en navigeren in de 3D wereld. Minecraft is dus niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. De 3D-game is goed voor de ontwikkeling van het ruimtelijk denken. Door heel Nederland in te lezen in Minecraft krijgt het spel natuurlijk nog meer lading: het is een virtuele afspiegeling van de werkelijkheid. Het ontwerpen in 3D heeft raakvlakken met het werkterrein van architecten, planologen, stedebouwkundigen, crisismanagers en landschapsontwikkelaars. Kinderen gaan hun Minecraft-ervaring meenemen in hun toekomstige studies en werk. Kijk op www.gogeo.nl voor een breed scala aan geo-studies.

 

 

 

Griefers

Helaas waren er veel vandalisten bij de start van GeoCraftNL op 3 oktober 2015. Het crisisteam van GeoCraftNL is toen direct bijeengekomen. Burgemeester Fantastan van Amsterdam (12 jaar) aan het woord: “Ik ben me rot geschrokken van de hoeveelheid ‘griefers’ in de stad Amsterdam. Binnen een week stond er bijna geen gebouw meer overeind en heel veel is onder lava bedolven. Dit kan zo niet langer. Ik zal de burgers tot de orde moeten roepen en strengere regels in moeten stellen. Ook zullen de Minecraftburgemeesters en commissarissen meer rechten gaan krijgen om griefers van de server te bannen.”

 

 

                                                                                                                                                                                                  Ravage in Amsterdam...

 

Minecraft-Kadaster

Vanwege de grote hoeveelheid vernielingen die plaats hebben gevonden in GeoCraftNL is besloten om een Minecraft-Kadaster in het leven te roepen. Alleen op geregistreerde percelen mag je straks bouwen. De rest van Nederland gaat op slot en daar kan zonder vergunning niet gebouwd worden. Net zoals in de echte wereld!

 

 

 

 

 

Minecrafters gezocht!

Het verzoek is aan alle Minecrafters om te helpen deze virtuele versie van Nederland mooier te maken: voorzie je eigen huis en school van glazen ramen, mooie gevels en fraaie daken.  Aangezien 80% van de kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud Minecraft speelt moet het lukken om Nederland in Minecraft op te bouwen tot een mooie realistische wereld!

Lees hoe Minecraft werkt www.geocraft.nl/minecraft-starters. Of kijk naar de spelregels van GeoCraftNL via www.geocraft.nl/wedstrijd. Warpen kan in GeoCraft2.0 naar alle grotere plaatsen en er is een teleporteer-methode via Minecraft-coördinaten.

 

 

Minecraft-event 3 oktober

Op zaterdag 3 oktober tijdens het Weekend van de Wetenschap heeft GeoFort de hele dag in het teken gestaan van Minecraft! Er was zelfs een professor Minecraft van de Vrije Universiteit die kwam vertellen hoe belangrijk Minecraft is voor het ruimtelijk denken. Hij had gelijk 100 grote fans in de zaal! Maar ook de ouders vonden het verrassend om te horen hoe je ook op een educatieve wijze naar Minecraft kon kijken. Er waren diverse workshops voor de kinderen. Ze konden zo snel mogelijk diamant verzamelen, een zo’n mooi mogelijk gebouw creëren en een speciale Minecraftquiz doen. Ook was het mogelijk om jezelf via een ‘green screen’ in de Minecraftwereld te projecteren.

 

Op deze dag lanceerde GeoFort het nieuwe project: GeoCraftNL. Heel Nederland hebben we nagebouwd in Minecraft! Om dit er uit te laten zien zoals in de werkelijkheid hebben we jouw hulp nodig: bouw mooie kastelen, kerken, sportterreinen, woonwijken enzovoort, zodat we samen heel Nederland creëren in Minecraft.

 

 

 

Loco-burgemeester Lingewaal ontmoet zijn Minecraft-avatar!

De loco-burgemeester de heer E. van Samsbeek ontmoette op 3 oktober te GeoFort zijn Minecraft-avatar: de Minecraftburgemeester van Lingewaal genaamd “Soldaat333″. De heer Samsbeek gaf toe dat de Minecraftwereld helemaal nieuw voor hem was. Nieuwsgierig hoorde hij van zijn jeugdige collega wat er in deze virtuele wereld om gaat.

 

Burgemeesters en Commissarissen van de Koning

Om ervoor te zorgen dat de gebouwen die jij bouwt niet afgebroken worden door iemand anders willen we voor elke gemeente een burgemeester te vinden en voor elke provincie een Commissaris van de Koning. Deze VIP’s (Very Important Persons) houden toezicht en kunnen ingrijpen. Wil jij burgemeester worden of Commissaris van de Koning, stuur dan een mail naar minecraft@geofort.nl.

 

 

GeoCraft is niet alleen leuk, maar ook nuttig!

Het doel van het project GeoCraft NL is om kinderen, de ouders én leerkrachten te laten ervaren dat Minecraft een fantastische wereld is om de werkelijkheid in na te bouwen. Het is een slim spel, waarbij de spelers in 3D leren denken, bouwen en navigeren. Zeker weten dat de kinderen sneller zijn in het vinden van hun weg in GeoCraft dan hun ouders….! Kinderen leren via de chatomgeving in Minecraft razendsnel van elkaar. Zo geven ze aan elkaar door hoe je glas kunt krijgen: door eerst zand te verzamelen, dan een oven te bouwen, om vervolgens het zand om te kunnen smelten tot glas. De termen zijn allemaal in het Engels en dit pakken ze ongemerkt op.

 

 

Jaar van de Ruimte

Veel ouders, maar ook leerkrachten hebben nog niet ontdekt welke kracht het spel Minecraft heeft. Ze zien hun kind het spelen, maar hebben eigenlijk geen idee wat ze aan het doen zijn. Ze hebben vaak liever dat hun kind buiten gaat voetballen. Natuurlijk is buitenspelen ook heel fijn en belangrijk, maar Minecraft is net zo educatief als met lego spelen. Feitelijk is Minecraft de digitale versie van lego. De kinderen bouwen prachtige huizen, schepen en grotten. De kracht van Minecraft wordt ook erkend door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. In het kader van het Jaar van de Ruimte hoopt dit ministerie dat zoveel mogelijk kinderen mee gaan bouwen aan GeoCraftNL. Op 15 december zullen kinderen Minister Schultz een virtuele rondleiding geven door deze wereld.

 

 

Professor Minecraft

De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft zelfs een speciale Minecraft Professor! Professor Henk Scholten geeft les in ruimtelijk te denken en is ervan overtuigd dat de 3D wereld van Minecraft hiervoor een perfect platform biedt. Kinderen worden namelijk uitgedaagd om fantastische gebouwen, ondergrondse gangenstelsels of piratenschepen te bouwen. De kinderen vinden Minecraft leuk en dan gaat leren toch het makkelijkst. Kinderen blijken dankzij hun gamingervaring over het algemeen veel sneller te zijn om virtuele 3D werelden te interpreteren dan managers boven de 50… Dit biedt veel perspectief als de huidige generatie hun ervaring straks meeneemt in het professionele werkveld!

 

 

GeoFort en GeoCraft

Bij het science centrum GeoFort staat Sense of Fun voorop, gevolgd door Sense of Experience, Sense of Reality en Sense of Location. Minecraft heeft het allemaal, waardoor GeoFort Minecraft graag inzet bij haar onderwijsprogramma’s. Door heel Nederland in te lezen in Minecraft krijgt het spel ineens een nieuwe lading: het is een virtuele afspiegeling van de werkelijkheid. Het ontwerpen in 3D heeft raakvlakken met het werkterrein van architecten, planologen, stedebouwkundigen en landschapsontwikkelaars. De 3D wereld is ook heel relevant voor crisismanagers en hulpverleners die ten tijden van een ramp willen weten wat waar is.