Hoe werkt Minecraft?

Op deze pagina staat een korte uitleg over hoe Minecraft werkt. Ook worden handige tips gegeven voor het vinden van je weg in GeoCraftNL. Je kunt bijvoorbeeld snel ‘warpen’ naar 2500 plaatsen in Nederland en er zijn slimme trucks om te weten in welke windrichting je vliegt.


Minecraft

  • Registreer en koop Minecraft op http://www.minecraft.net/
  • Download het programma.
  • Start het programma en login met je accountgegevens.
  • Kies voor multiplayer.
  • Kies [Server Toevoegen] of [Add server].
  • Typ de servernaam <je mag zelf een naam kiezen>
  • Typ het serveradres: [Serveradres] of [Server Address] geocraft.nl
  • Kies [Gereed] of [Done]
  • Kies [Server Bezoeken] of [Join server]

Chatten

Druk op <T>
Je krijgt nu onderin een “chatbalk” te zien, waarin je kunt typen met de andere minecrafters.


Navigeren

Minecraft is een virtuele wereld waar je in kunt rondlopen en waar je overheen kunt vliegen. Om je weg te vinden heb je verschillende middelen.

Je navigeert in de Minecraft-wereld met standaardtoetsen (deze kan je aanpassen):
[W] Vooruit
[A] Naar links
[D] Naar rechts
[S] Naar achteren
[Muis] Ronddraaien
[1 x spatie] Springen
[2 x spatie] Vliegen

Steve animatie door: jlaaag


Bouwmaterialen

Het leuke van Minecraft is dat je net als bij Lego heel veel kunt bouwen, maar bij Minecraft kan je ook heel diep graven en spannende tunnels maken onder de grond. In Minecraft kan je met heel veel verschillende materialen bouwen. Druk op [E] en verplaats het materiaal wat je wilt gebruiken naar jou bouwbalk onderin door te klikken met je linkermuisknop en ga aan de slag. Je activeert het bouwmateriaal door het cijfer in te toetsen. Richt op de plek met het kruisje waar je wilt bouwen en druk op de rechtermuisknop.


Noord-Oost-Zuid-West

In GeoCraftNL is het handig om te weten waar je bent en waar je naar toe loopt of vliegt. Het helpt dan om te weten in welke windrichting je loopt: naar het noorden, oosten, zuiden of westen? Je kunt deze nuttige informatie voor het zogenaamde oriënteren krijgen door op <F3> te klikken (dit is voor PC’s) of op <fn><F3> te klikken (voor Mac-gebruikers). Zie hieronder de tekst in het geel met informatie over de XYZ coördinaten en de tekst ‘Facing: south’.

Beeld van Rotterdam: automatich ingelezen in GeoCraftNL


Kompas

Je kunt een kompas gebruiken om je weg te vinden. Dit kompas geeft steeds de richting aan naar de ‘spawn’. De Spawn is gevestigd te GeoFort. Deze educatieve attractie ligt in het midden van Nederland (ten zuiden van Utrecht, nabij Leerdam). Druk op [E] en sleep het kompas naar jou ‘bouwbalk’ om te zien waar GeoFort ligt.


Plaatsen zoeken met ‘Warp’

In GeoCraftNL is Nederland ingeladen. Je kunt snel naar een gewenste plaats gaan door middel van ‘Warpen’. Om bijvoorbeeld Amsterdam of Den Haag te vinden type je:

/warp Amsterdam

/warp Den_Haag

Op deze manier hebben we ervoor gezorgd dat je naar 2500 plaatsen in Nederland kunt ‘warpen’! Je wordt standaard op 200 Minecraft-meter hoogte gewarpt. Dat betekent dat je soms nog even moet dalen (spatiebalk) om met beide benen op de grond te komen…

Kun je niet naar jou gewenste plek warpen? Dan kun je Minecraft-coördinaten invoeren. Hieronder lees je hoe dit werkt.


Minecraft-coördinaten zoeken van jou plaats

Als je direct naar je huis wil vliegen in GeoCraftNL, dan is het handig om de Minecraft-coördinaten op te zoeken en hier naartoe te teleporteren. Minecrafter Tck13 heeft hiervoor een bijzonder handig scriptje geprogrammeerd:  www.geocraft.xyz. Hierop vind je ook de “/tppos” code die je kunt gebruiken in de chat van Minecraft om direct naar de locatie te gaan die je wenst.

De Minecraft-coördinaten zijn gekoppeld aan de RD-coördinaten (niet de GPS- of de Google-coördinaten! maar wel de RijksDriehoekscoördinaten). Deze RD coördinaten kun je vinden via dezelink .

Voor GeoFort zijn de RD-coördinaten bijvoorbeeld als volgt: X 137002, Y 430671.

Naast RD-coördinaten zijn er ook andere coördinaten, bijvoorbeeld die je gebruikt in Google Earth. Voor GeoFort is dit: N 51 51 51.5 E 5 7 33.3 (mooi getal hè?)

Het is niet moeilijk om de RD-coördinaten om te rekenen naar MC-coördinaten (zie hieronder).


Omzetting coördinaten

De coördinaten in Minecraft werken net iets anders dan de gewone Nederlandse RijksDriehoeks-coördinaten (RD). In het gewone RD-stelsel ligt het (X=0, Y=0) in het zuid westen (links onderin). In het Minecraft stelsel ligt het (X=0, Y=0) in het noord westen (links bovenin). Als je de RD-coördinaten weet van een locatie in Nederland die je graag in GeoCraftNL wilt bekijken, dan moet je dus deze RD-coördinaten omrekenen. Dit is niet zo moeilijk: je moet de Y-coördinaat negatief maken. Voor het RD-coördinaat van GeoFort is  X 137002, Y 430671 en is dus omgerekend naar de Minecraft-coördinaten 137002, -430671.

Onhandig is dat de Z-waarde in het RD-stelsel, in Minecraft Y heet…. en de Y-waarde in het RD-stelsel, heet in Minecraft Z! Tja, blijkbaar werkten er geen cartografen aan Minecraft toen ze dit verzonnen… Als hoogte kun je prima 200 Minecraft-meter invoeren. Dan zit je in Minecraft lekker hoog.

De code om te teleporteren naar een Minecraft-coördinaat is als volgt:

/tppos [Minecraft X (lengte)] [Minecraft Y (hoogte)] [Minecraft Z (breedte)]

/tppos 137002                                200                               -430671

Type dit in en je komt bij GeoFort terecht:    /tppos 137002 200 -430671

Kom je er niet uit? Minecrafter Tck13 heeft een bijzonder handig scriptje geprogrammeerd, waarbij je op basis van je adresgegevens je MC-coördinaten tevoorschijn ziet komen:  www.geocraft.xyz

De educatieve attractie GeoFort is de ‘spawn’ van GeoCraftNL


3D GeoFort als “Spawn” van GeoCraftNL

Het centrum van de Minecraftwereld heet “Spawn” en is door GeoFort in 3D gemaakt. Je kunt rondkijken op het virtuele forteiland en alle gebouwen van binnen bekijken. In de spawn vind je algemene informatie over het spel. Je kunt altijd naar dit punt terugkeren door /hub te typen in de chat.

Wil je meer dan virtueel? Je kunt ook in het echt naar dit fort! Er is een Minecraftworkshop, een Minecraftdoolhof, een desoriëntatietunnel, een lift naar het binnenste van de aarde en nog veel meer…

Maak jouw eigen website met JouwWeb